Błonnik w służbie zdrowia

Category: Medycyna naturalna, Porady 30

Lekarze i dietetycy od lat zalecają ludności spożywanie produktów bogatych w błonnik. Należy spożywać 20 do 40 gramów dziennie tej cennej substancji. Błonnik jest cukrem nietrawionym przez ludzki organizm. Działa on w układzie pokarmowym niczym szczoteczka. Oczyszcza go z resztek niestrawionych pokarmów, pobudza ruchy jelit, pomaga oczyścić wątrobę z zalegających w nim toksyn, a tym samym przyspiesza przemianę materii. Błonnik tym samym sprzyja zachowaniu zdrowego układu pokarmowego, zmniejsza dolegliwości takie, jak uczucie przejedzenia, wzdęcia, zaparcia czy zgaga. Dzięki błonnikowi można zachować zgrabną, szczupłą sylwetkę oraz ładną, gładką cerę bez wyprysków, a także zdrowe, bujne włosy i mocne, niełamiące się paznokcie. Nie należy jednak przesadzać z błonnikiem, gdyż jego nadmiar może nie zapobiec wzdęciom, ale je wywołać, a przy okazji doprowadzić do biegunek.
Błonnik znajduje się przede wszystkim w warzywach i owocach, dlatego też ich spożywanie okazuje się tak bardzo ważne. Dieta wysokobiałkowa, stosowana nie raz przez sportowców czy osoby odchudzające się, nie gwarantuje odpowiedniego zaopatrzenia organizmu w błonnik, co doprowadza do dolegliwości pokarmowych i w efekcie wcale nie sprzyja odchudzaniu. Najwięcej błonnika znajdziemy w jabłkach, gruszkach, śliwkach, marchwi, kapuście, a także w orzechach i roślinach strączkowych, jak soja, soczewica, fasola. Spore zasoby błonnika znajdziemy również w produktach pełnoziarnistych, jak chleb, bułki, makarony i mąka z pełnego przemiału, a także jak ciemny ryż. Dlatego też warto spożywać takich produktów jak najwięcej, zastępując nimi białe pieczywo, makaron czy ryż.

Aby dostarczyć odpowiednich ilości błonnika naszemu organizmowi, a zarazem odpowiednich ilości białka, węglowodanów, tłuszczu i witamin, możemy spożyć na śniadanie sałatkę owocową, składającą się z banana, kiwi, mandarynki, a także garści rodzynek i płatków migdałowych. Popić śniadanie możemy herbatą z miodem, który również zawiera odrobinę błonnika. Na drugie śniadanie możemy spożyć dwie kromki ciemnego pieczywa z plastrem szynki drobiowej bądź sojowej oraz z plastrem pomidora, a także kilka rzodkiewek i herbatę z sokiem malinowym. Nasz obiad może się składać z pożywnej zupy jarzynowej z soczewicą i kaszą jaglaną. Na podwieczorek możemy spożyć kubek kakao i garść orzechów laskowych. Naszą kolację może natomiast stanowić tortilla z sosem pomidorowym z dodatkiem czerwonej fasoli, kukurydzy, papryki i cebuli.

Drugi wariant jadłospisu bogatego w błonnik będzie uwzględniać śniadanie składające się płatków owsianych z mlekiem krowim bądź sojowym oraz z suszonymi śliwkami, a także z herbaty z sokiem cytrynowym. Na drugie śniadanie możemy spożyć jabłko i kilka ciastek zbożowych. Nasz obiad może się składać z puree ziemniaczanego, czerwonej kapusty oraz kotleta mięsnego czy też falafela z cieciorki, a także ze szklanki soku grejpfrutowego z miodem. Na podwieczorek możemy zjeść banana i kilka orzechów włoskich, zaś na kolację ciemny ryż z sosem grzybowym.